Levensloopbestendige woning bouwen, hoe doe ik dat?

Levensloopbestendige woning bouwen

Levensloopbestendig wonen. Het is bezig aan een flinke opmars en momenteel een veelbesproken onderwerp. Zeker onder hen die van plan zijn een eigen huis te bouwen en daar hun hele verdere leven in wensen te wonen. Zij moeten nu al nadenken over de voorzieningen die hun toekomstige huis moet bezitten om er ook op hun oude dag in te kunnen wonen. In dit artikel doen wij de meest relevante aandachtpunten uit de doeken.

Levensloopbestendig wonen, wat houdt het in?

Met een levensloopbestendige woning is uw huis voorbereid op alle fasen van uw leven. Dat betekent dat het huis geschikt moet zijn voor als u jong, vitaal en mobiel bent, maar ook voor als u dat niet meer bent. Een levensloopbestendig huis bouwt u dus met het oog op de toekomst. Daarmee is een dergelijk huis vergelijkbaar met een seniorenwoning, met het verschil dat een levensloopbestendige woning ook aantrekkelijk is voor iedereen, die zich nog geen senior voelt. Voordeel van een levensloopbestendige woning is dat u niet hoeft te verhuizen op uw oude dag, maar in het huis kunt blijven wonen, waarin u zich thuis voelt en geïnvesteerd heeft, in de buurt die u gewend bent.

Voorzieningen levensloopbestendige woning

Een levensloopbestendige woning beschikt over een aantal voorzieningen, die ervoor zorgen dat het huis even veilig en toegankelijk blijft, naarmate u ouder wordt. Denk aan verlaagde drempels, een slaapkamer op de begane grond, een antislipvloer met valdetectie, lichtsensoren, een aangepaste badkamer en brede deuren. Veel van deze aanpassingen en voorzieningen heeft u op jonge of middelbare leeftijd nog niet nodig. Vandaar dat ze onzichtbaar worden voorbereid, zodat ze zonder extra moeite en kosten geplaatst kunnen worden, zodra u ze wel nodig heeft. Uw woning groeit als het ware met u mee.

Levensloopbestendig bouwen

Veel van bovenstaande toekomstbestendige elementen kunnen ook later aan uw huis worden toegevoegd, zoals lichtsensoren en wandbeugels. Een bestaand huis volledig levensloopbestendig maken, is echter behoorlijk kostbaar. Voor iedereen die van plan is om een eigen huis te bouwen, is het daarom interessant om hem direct al levensloopbestendig te bouwen. Hoewel hier geen bindende eisenpakketten voor bestaan, zijn er wel degelijk zaken waar u rekening mee moet houden, voor er over een volledig levensloopbestendige woning gesproken kan worden, waarin u gegarandeerd veilig kunt blijven wonen. Bij Qubus Droomhuizen adviseren wij u hier graag over.  Wij vertalen uw wensen en eisen naar een woning, waar u uw leven lang plezier van heeft. Neem gerust contact op voor meer informatie. Bent u geïnteresseerd in een informatieavond over levensloopbestendig wonen? Neem dan contact op via r.alferink@qubusdroomhuizen.nl.

Download gratis checklist

Tips voor de nieuwbouw van een woning

Direct in je mailbox!

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven