Kavel kopen, waar moet ik op letten?

Aandachtspunten kavel kopen

Het bouwen van uw droomhuis begint met het vinden van een geschikte kavel. Immers, de haalbaarheid van uw bouwplannen is in hoge mate afhankelijk van de omvang, de ligging en het bestemmingsplan van de kavel waarop uw toekomstige woning komt te staan. Dat maakt de aanschaf van een kavel een belangrijke stap in het totale bouwproces. Bij Qubus Droomhuizen helpen wij u graag de meest geschikte kavel te vinden met ons uitgebreide netwerk van makelaars en projectontwikkelaars. Neem hiervoor contact met ons op. In dit artikel behandelen we alvast enkele aandachtspunten om rekening mee te houden.

Minstens zo belangrijk als de kavel, is de ligging ervan. Op welke locatie wilt u wonen? In welke omgeving? Hoe moet de zon er staan? De antwoorden hierop geven belangrijke kaders af voor wat betreft de richting waarin gezocht moet worden. Qubus Droomhuizen maakt het u makkelijk. In samenwerking met Hannink Makelaars gaan wij op zoek naar de meest geschikte kavel in de juiste omgeving, op basis van een inventarisatie van uw wensen. Uw zoekopdracht wordt breed uitgezet in ons ruime netwerk, wat u veel tijd en energie bespaart. Daarnaast kunnen we ook een bouwkavel maken van een bestaande kavel met woning, indien gewenst.

Passen uw bouwplannen in het bestemmingsplan?

Is er een kavel gevonden op de gewenste locatie? Dan is het belangrijk uw bouwplannen te toetsen aan het bestemmingsplan van de kavel. Hierin zijn regels opgenomen over bijvoorbeeld de hoogtematen, het bouwoppervlak en het gebruik van het te bouwen object. In sommige gevallen kan het bestemmingsplan zijn aangevuld met een beeldkwaliteitsplan, waarin omschreven staat met welke kleuren en materialen gebouwd mag worden. Dit om ervoor te zorgen dat uw woning in het straatbeeld past.

Om snel uitsluitsel te krijgen over de haalbaarheid van uw bouwplannen, kunt u Qubus Droomhuizen een haalbaarheidsonderzoek laten doen, waarin we al uw wensen en ideeën toetsen aan de bouwmogelijkheden van de kavel. Vaak blijkt uit dit onderzoek dat er meer mogelijk is, dan in het bestemmingsplan staat aangegeven. Zo wordt vaak gesteld dat er een afstand van één meter tot de erfgrens aangehouden moet worden. Echter, de regels voor vergunningsvrij bouwen maken het in veel gevallen mogelijk om ook tot de erfgrens te bouwen, zoals blijkt uit onderstaande afbeelding. Ook voor een uitbouw met een plat dak aan de achtergevel is geen vergunning nodig, waardoor u er ook geen legeskosten over betaalt. Zo zijn er meer manieren om vergunningsvrij te bouwen door de bouwregels slim toe te passen. Ons haalbaarheidsonderzoek helpt u die te vinden. U vraagt het onderzoek aan via het contactformulier.

Ook op zoek naar een kavel of benieuwd naar uw bouwmogelijkheden binnen het bestemmingsplan? Neem contact met ons op!

vergunningsvrij bouwen

Download gratis checklist

Tips voor de nieuwbouw van een woning

Direct in je mailbox!

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven